Onze wijnclub Wijnflix mag sinds afgelopen week de wijnen van Castigno naar Nederland importeren. 2 jaar nadat wij daar een bezoek brachten.

Castigno, gelegen in het Zuid Franse plaatsje Assignan, ligt in Zuid Frankrijk. Mogelijk heb je het nog niet zo lang geleden op tv voorbij zien komen toen Evi Hanssen daar voor ‘3 op reis’ een reportage maakte.

Een Belgisch echtpaar, Marc en Tine Verstraete, kocht het wijngoed en liet er een prachtig proef lokaal bouwen in de vorm van een wijnfles. Al snel kwamen zij er achter dat in het dorp wel weinig te beleven viel en het Bourgondisch ingestelde paar kocht dan ook een wat vervallen restaurant in het plaatsje en trokken twee jonge chefs aan met de opdracht ‘Michelin ster’ en zo geschiedde. Ze lieten het restaurant prachtig renoveren en paars/roze schilderen. Dit deden ze vervolgens ook met een bistro, een toko, een kroeg en inmiddels is een groot deel van het dorpje paars/roze.

De inwoners, eerst een tikje sceptisch, kunnen hun geluk niet op. Het eens zo ingeslapen dorpje Assignan is nu een levendig plaatsje, de paar honderd inwoners kunnen er werken en steeds meer toeristen van over heel de wereld bezoeken nu dit dorp. De straten zijn inmiddels op kosten van het Belgische echtpaar vervangen of aangepast.

Maar dan de wijn. Het mag inmiddels duidelijk zijn dat Marc en Tine Verstraete alles wat ze aanpakken goed doen. Ze gaan niet voor middelmatigheid en dat geldt ook voor hun wijn. De wijnen zijn over het algemeen behoorlijk aan de prijs, vanaf 40 euro maar er is inmiddels ook ‘Grace des Anges’. De fles valt meteen op want het is een kunstwerk op zich. Maar Wijnflix zou de wijn vanzelfsprekend niet importeren als de kwaliteit niet goed was.

De wijnen van Castigno zijn biologisch en handgepluk. De witte ‘Grace des Anges’ is een wijn van de druiven Carignan, Viognier, Grenache, Roussanne en Clairette. Veel fruit, honing en grapefruit.

De Grâce des Anges Rosé is elegant mooi licht van smaak en heeft een net als de witte wijn uitstraling waar je stil van wordt. De wijn is gemaakt van Syrah en Grenache. De geur geeft tonen van frisse aardbeien die rustig ingetogen worden begeleid door het pure zomerse gevoel. In de smaak zit voldoende frisheid en lengte.

Meer over de witte wijn en de rosé 

Reportage Evi Hanssen zien, klik hier