Wanneer is een wijn reserva?

Réserve is een term in de oenologie, de wetenschap van het wijnmaken. Op etiketten kan de aanduiding “réserve” of reserve allerlei betekenissen hebben. Het hangt van de wetgeving in het land van herkomst af wat het precies betekent.

Traditioneel staat “reserve” voor een hogere kwaliteit dan gebruikelijk of een wijn die mocht rijpen voordat deze werd verkocht. Soms is beide het geval. Traditioneel reserveerden de wijnmakers een deel van hun beste wijn voor latere verkoop. De meeste wijn werd eeuwenlang jong verkocht. Alleen met wijn van de beste oogsten durfde men het risico aan deze in eiken vaten te bewaren of ze op fles te laten rijpen. Bewaarde wijn liep echter het risico te veranderen in azijn.

In sommige landen is het gebruik van de term reserve/reserva/riserva aan regels gebonden. Dan stamt de als “reserve” aangeduide wijn uit de beste wijngaarden of de beste vaten, waardoor de wijn bijzondere kwaliteit heeft. Bovendien kunnen reserve wijnen zo zijn gemaakt dat ze geschikt zijn voor langere veroudering op fles en niet jong gedronken hoeven te worden.

In andere gevallen is het woord “reserve” op het etiket niet meer dan reclame. Een voorbeeld daarvan is de chardonnay van het grote Amerikaanse wijnhuis Kendall-Jackson in de Sonoma Vallei bij Santa Rosa in Californië. Een gewone fles van deze producent krijgt op het label de aanduiding “Vintner’s Reserve”. Toen het huis ook wat oudere en betere wijn wilde verkopen moest men zijn toevlucht nemen tot de aanduiding “Grand Reserve”. Beide begrippen zijn binnen het Amerikaanse recht betekenisloos.